Το βραδινό γεύμα σύμμαχος κατά της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών αποτελεί ένα βασικό παράγοντα ελέγχου των επιπέδων της.

Ένα από τα γεύματα που φαίνεται ότι πολλές φορές είναι επιβαρυμένο με συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδά της είναι το βραδινό. Το βραδινό θα πρέπει να είναι ένα ποιοτικό και ελαφρύ γεύμα, απαλλαγμένο από κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε συστατικά που θα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, όπως καλής ποιότητας λιπαρά, φυτικές ίνες και β γλυκάνες βρώμης.

Οι β – γλυκάνες αποτελούν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας και των θετικών επιδράσεων τους στην υγεία. Πρόκειται για μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκονται στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τους το κριθάρι και τη βρώμη. Ένα ερευνητικό πεδίο που την τελευταία δεκαετία τυγχάνει μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι αυτό της συσχέτισης τους με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εντάξουμε τις β γλυκάνες στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα πολύ καλό μέσο για να το κάνουμε αυτό αλλά και για να επιτύχουμε ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό, που όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, είναι να εντάξουμε σε αυτό φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη. Τρία γραμμάρια β-γλυκανών ανά ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%. Κάθε μερίδα έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσατε να φτιάξετε ελαφριά, νόστιμα και χορταστικά βραδινά γεύματα, χωρίς πολλές θερμίδες, όπως τα παρακάτω :

– Σαλάτα πράσινη με τόνο ή λίγο καπνιστό σολομό και φρυγανιές με κριθάρη, βρώμη και β γλυκάνη.
– Εναλλακτικά «ντακάκια» με φρυγανιές με κριθάρη, βρώμη και β γλυκάνη με κατίκι Δομοκού και ντοματίνια ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
– Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκα φρούτα, λίγο μέλι και φρυγανιές με κριθάρη, βρώμη και β γλυκάνη.

Κάντε λοιπόν το βραδινό σύμμαχό σας, για μια διατροφή που θα σας βοηθήσετε να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας και γιατί όχι; – και το σωματικό σας βάρος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr