Το συνένζυμο Q10 προστατεύει την καρδιά

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) μπορεί να συντεθεί φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα. To CoQ10 συμμετέχει σε βιολογικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας, ενώ παράλληλα εκδηλώνει και αντιοξειδωτική δράση.
Τα επίπεδά του φαίνεται να μειώνονται στον καρδιακό μυ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, με την έλλειψη να γίνεται ακόμα πιο έντονη καθώς η σοβαρότητα της ασθένειας αυξάνεται. Οι στατίνες, οι οποίες αποτελούν ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται να μειώνουν τη βιοσύνθεσή του στο ανθρώπινο σώμα επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τη μείωση των επιπέδων του.

Η Q-SYMBIO μελέτη, η οποία πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη που περιέλαβε 420 ασθενείς από κέντρα της Δανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ινδίας, της Μαλαισίας και της Αυστραλίας, έδειξε ότι μόλις το 14% των ασθενών που λάμβαναν συμπληρωματική χορήγηση CoQ10 εκδήλωσαν κάποια επιπλοκή σχετιζόμενη με τη νόσο κατά τα 2 έτη παρακολούθησης, ποσοστό που διαμορφώθηκε στο 25% για τα άτομα που λάμβαναν εικονικό σκεύασμα. Μάλιστα, η πρόσληψη CoQ10 φάνηκε να μειώνει το κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 9% για αυτούς που λάμβαναν συμπλήρωμα και 17% σε αυτούς που λάμβαναν εικονικό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι η συμπληρωματική χορήγηση του συνενζύμου, η οποία είναι ασφαλής, μπορεί να βελτιώνει την έλλειψη αυτού και να μπλοκάρει το φαύλο μεταβολικό κύκλο που συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια.

Το CoQ10 απαντάται στα τρόφιμα αλλά σε πολύ μικρά επίπεδα. Βέβαια η συμπληρωματική χορήγησή του θα πρέπει να εγκριθεί από τον θεράποντα γιατρό καθώς μπορεί να εκδηλώνει αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική αγωγή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr