Οι τροφές που αγαπούν και μισούν το σίδηρο

Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την καλή μας υγεία. Έστω και οριακή έλλειψή του μπορεί να γίνει αντιληπτή, λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει, όπως κούραση, αδυναμία, τριχόπτωση κ.α.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου στη διατροφή μας είναι τα θαλασσινά, με κυριότερες τις σουπιές, το χταπόδι, τα μύδια, τις γαρίδες. Αμέσως επόμενες πηγές είναι το συκώτι και το μοσχάρι. Στο φυτικό βασίλειο συναντάτε σε τροφές όπως οι φακές, το σπανάκι, το σουσάμι, ο πασατέμπος, αλλά με πολύ μικρή απορρόφηση από τον οργανισμό μας.

Συστατικά όπως η βιταμίνη C, μπορούν να αυξήσουν το βαθμό απορρόφησής του. Τη βιταμίνη C θα βρούμε σε τροφές όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, το σπανάκι, το λεμόνι. Για το λόγο αυτό όταν καταναλώνεται μια πηγή σιδήρου, π.χ. κρέας ή θαλασσινά ή φακές , βάλτε αρκετό λεμόνι ή συνοδέψτε με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών.

Στον αντίποδα τροφές που μειώνουν την απορρόφησή του είναι το γάλα, το μαύρο τσάι, ο καφές και το κόκκινο κρασί.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr