Τροφές σύμμαχοι κατά της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη – υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια συχνή διαταραχή των λιπιδίων, στην αντιμετώπιση της οποίας η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο. Πέρα από τους όποιους περιορισμούς στην κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών και άλλων επιβαρυντικών συστατικών είναι σημαντικό να εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας τρόφιμα συμμάχους, που θα βοηθήσουν στη μείωση και τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης.

Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά :
•Φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Περιέχουν άπεπτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν. Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, διάφορα καροτενοειδή, φλαβονοειδή, κατεχίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

•Ελαιόλαδο
Πρόκειται για ένα έλαιο υψηλής διατροφικής αξίας, γι’ αυτό ενδείκνυται ως κύρια λιπαρή ουσία για το φαγητό και το μαγείρεμα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τυροσόλη, ελαιουροπεϊνη) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, που σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης και βοηθούν στον έλεγχο της κακής.

•Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Παράλληλα, υπάρχουν ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια τύπου Αιγίνης, τα αράπικα και οι ηλιόσποροι που περιέχουν ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης.

• Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν τις καλύτερες πηγές ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Για αυτό ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί κ.α. αφενός βοηθούν στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, αφετέρου βοηθούν έμμεσα (αντικαθιστώντας το κρέας) στη μείωση της «κακής» και της ολικής χοληστερόλης.

• Σουσάμι και προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο)
Στο σουσάμι και τα προϊόντα του περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης χοληστερίνης από τον οργανισμό, όπως επίσης, και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση των παραπάνω συστατικών του σουσαμιού.

•Λειτουργικά τρόφιμα με β γλυκάνες για μείωση της χοληστερίνης.
Προϊόντα που περιέχουν δραστικά συστατικά που σχετίζονται με τον έλεγχο της χοληστερόλης μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο. Μια κατηγορία τέτοιων δραστικών συστατικών είναι οι β γλυκάνες.
Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται να έχουν, με προεξέχουσα την δράση τους στη μείωση της χοληστερόλης.

Αναλυτικότερα, ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων έχει δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.
Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης από βρώμη και κριθάρι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Τρόφιμα τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη β γλυκανών σε σημαντικές ποσότητες είναι σνακ όπως Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β γλυκάνες.
Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη παρέχει 1g β-γλυκάνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόσληψη της ποσότητας β γλυκανών που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως για τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr