Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες κυμαίνεται γύρω στο 8%. Από αυτά, το 40% έχει παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ενώ 1 στα 3 εμφανίζει αντίδραση σε περισσότερα από ένα τρόφιμα.

Η αλλεργική αντίδραση σε ένα τρόφιμο εμφανίζεται λίγο μετά την κατανάλωσή του και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή.

Ωστόσο, πολλές φορές η εκδήλωση αλλεργίας μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν το συνήθη τρόπο εκδήλωσης αλλεργίας, ώστε να την αντιμετωπίσουν κατάλληλα.

Ειδικότερα, η αλλεργία σε ένα τρόφιμο ή συστατικό μπορεί να περιλαμβάνει εμφάνιση πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως εξανθήματα, κνίδωση, οίδημα, φτέρνισμα, μπούκωμα, βήχα, συριγμό, δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια ή ακόμη και ωχρότητα, ζάλη και απώλεια αισθήσεων. Η σοβαρότερη μορφή αλλεργικής αντίδρασης βέβαια, είναι η αναφυλαξία, που συνδυάζει πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα και αποτελεί μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Αναφορικά με τους «συνήθεις υπόπτους» για την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών, αυτοί περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα, το αυγό, τους ξηρούς καρπούς, τη σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Παρ’ όλα αυτά, αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή συστατικού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr