Το καλοκαίρι τελειώνει και η ανεμελιά των διακοπών δίνει τη θέση της στο διάβασμα, το σχολείο και την έντονη πνευματική δραστηριότητα του σχολείου. Οι συνθήκες δημιουργούν ιδιαίτερες απαιτήσεις για ένα παιδί.
Για αυτό θα δούμε πώς θα πρέπει να είναι η διατροφή των παιδιών από εδώ και πέρα και ποιες συγκεκριμένες τροφές θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή πνευματική τους λειτουργία και απόδοση.

Υδατάνθρακες : Οι θεματοφύλακες της ενέργειας

Αποκλειστική τροφή για τον εγκέφαλο αποτελεί η γλυκόζη. Η γλυκόζη προέρχεται από τη διάσπαση πολυπλοκότερων υδατανθράκων, από τρόφιμα όπως η ζάχαρη, το μέλι, το ψωμί και τα παρασκευάσματα του, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα διάφορα γλυκίσματα κ.α.. Κατά συνέπεια είναι σημαντικά να παρέχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον οργανισμό τα απαραίτητα ποσά γλυκόζης για την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β, με κυριότερες τις Β1 , Β2 , Β6, Β12

Οι βιταμίνες αυτές έμμεσα συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς βοηθούν τη μετατροπή των διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε γλυκόζη και βρίσκονται στο γάλα, το ψωμί και τα προϊόντα αλεύρου, στα δημητριακά και τα προϊόντα σιταριού, στα όσπρια. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη Β12, η οποία αποτελεί συστατικό των νεύρων μας και χωρίς αυτή δεν μεταβιβάζονται σωστά τα διάφορα εγκεφαλικά ερεθίσματα. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες βιταμίνες Β βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το γάλα, το αυγό, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Αμινοξέα

Πρόκειται για μια κατηγορία ενώσεων με κυριότερες την τυροσίνη και την τρυπτοφάνη, τα οποία αποτελούν πρόδρομες ουσίες για ορμόνες – νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, βασικές για τη ρύθμιση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης με κυριότερα το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τη σοκολάτα.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία συστατικών που συμβάλλουν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία αποτελούν τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα

Το α- λινολεϊκό (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το δοκασαεξανοϊκό (DHA) αποτελούν βασικά δομικά συστατικά του εγκεφάλου και απαραίτητα για το σχηματισμό των εγκεφαλικών νευρώνων. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του, θα πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής και για το λόγο αυτό θεωρούνται και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια (σογιέλαιο, σησαμέλαιο και άλλα σπορέλαια και λιγότερο στο ελαιόλαδο), στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και στα ιχθυέλαια, στα θαλασσινά και σε φυλλώδη λαχανικά όπως η αδράχλα και η γλιστρίδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr