Τρώτε κάθε πράγμα στον καιρό του

Οι εποχές είναι εκείνες που διαμορφώνουν το σκηνικό των τροφίμων στο τραπέζι μας. Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι της φύσης η εναλλαγή των εποχών αποτελεί και την αιτία της φυσικής ποικιλότητας.

Οι αλλαγές που συντελούνται στις κλιματικές συνθήκες από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο έως το χειμώνα είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση των πόρων της γης με τις μορφές ζωής που υπάρχουν σε αυτή.

Σήμερα, με την εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας και με την διεύρυνση του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων, πολλές φορές ξεχνάμε την εποχικότητα των τροφίμων. Μάλιστα, οι τοπικές αγορές δεν φαίνεται πλέον να διαφοροποιούνται σημαντικά τον Δεκέμβριο με τον Ιούλιο.
Ερευνητές που ασχολούνται με την εποχικότητα των τροφίμων υποστηρίζουν ότι ένα τρόφιμο είναι περισσότερο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όταν είναι εντός εποχής σε σχέση με εάν καταναλώνεται σε περιόδους όπου στην πραγματικότητα δεν ευδοκιμεί.

Επιλέγοντας να καταναλώνουμε τρόφιμα εντός εποχής εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στην παρούσα εποχή, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τις εντατικοποιημένες καλλιέργειες και τη διηπειρωτική μεταφορά τροφίμων.

Εάν θυμηθούμε τα κεράσια, τις φράουλες και τα σύκα του καλοκαιριού καθώς και τα κάστανα και τους ξηρούς καρπούς του χειμώνα, θα διαπιστώσουμε ότι η μητέρα φύση επιλέγει και παρέχει στον άνθρωπο μοναδικές γευστικές απολαύσεις όλο το χρόνο.
Ας σεβαστούμε τις επιλογές της…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr