Τσάι – ότι χρώμα κι αν επιλέξετε είναι ευεργετικό

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που ‘κερδίζει’ όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας. Παράλληλα ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν διάφορες ευεργετικές δράσεις του τσαγιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πιο ισχυρά δεδομένα έχουν να κάνουν με το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς το τσάι είναι γνωστό ότι περιέχει διάφορες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Ειδικότερα, τα φλαβονοειδή που περιέχει τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι προστατεύουν την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση (η οξειδωμένη LDL είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα αγγεία), έχουν αντιπηκτική δράση και ενισχύουν την αγγειοδιαστολή των αγγείων της καρδιάς.

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο έχουν γίνει διάφορες έρευνες είναι η σχέση της κατανάλωσης τσαγιού και πρόληψης της εμφάνισης καρκίνου. Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στις κατεχίνες (κατηγορία αντιοξειδωτικών), ωστόσο τα δεδομένα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και μέχρι σήμερα η πιο ισχυρή συσχέτιση έχει γίνει για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί απόλυτα τα ερευνητικά ευρήματα.

Σε ότι αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένη δοσολογία πράσινου τσαγιού βοηθά στην καλύτερη σύσταση σώματος και ενισχύει σε κάποιο ποσοστό το μεταβολισμό, κυρίως λόγω των κατεχινών και της καφεΐνης. Ωστόσο οι δράσεις αυτές είναι περιορισμένες, ενώ αναμένεται επιβεβαίωση των ευρημάτων από μεγαλύτερες και πιο μακροπρόθεσμες μελέτες.

Τέλος, το τσάι αποτελεί μια σημαντική πηγή υγρών, βοηθώντας έτσι στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Στην υγειά σας!

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή