Οι υδατάνθρακες αποτελούν ίσως τα πιο παρεξηγημένα θρεπτικά συστατικά. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για το παιδί.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 50 – 55 % της ενέργειας που παίρνει καθημερινά το παιδί θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες.

Παρολαυτά υπάρχουν ίσως όχι καλοί και κακοί αλλά απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες. Στους απλούς συγκαταλέγονται γλυκαντικές ύλες όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, που η κατανάλωσή τους ανεβάζει απότομα το ζάχαρο του αίματος, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Αντίθετα, οι πιο σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, στους ξηρούς καρπούς.
Μια ενδιάμεση κατάσταση αποτελούν τα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί.

Κατά συνέπεια, προτιμάμε υδατάνθρακες από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κατά δεύτερο λόγο από ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και προσπαθούμε να ελέγχουμε ή και να περιορίσουμε (χωρίς να απαγορεύουμε) αυτούς που μπορεί να πάρει το παιδί από γλυκά και συσκευασμένους χυμούς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr