Μήπως ανήκετε σε αυτούς που κόβοντας το τσιγάρο πήραν τέσσερα με πέντε κιλά μέσα σε ένα χρόνο. Αν ναι δεν είστε ο μόνος ή η μόνη, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που καπνίζουν και διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν βάρος. Το ερώτημα είναι γιατί γίνεται αυτό.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το ακατάστατο τσιμπολόγημα που υποκαθιστά το άναμμα ενός τσιγάρου, όπως και μια μικρή μείωση του μεταβολισμού λόγω της έλλειψης νικοτίνης, είναι οι βασικές αιτίες. Παρολαυτά, νέα στοιχεία έρχονται να αλλάξουν το τοπίο.

 Με βάση ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης, αιτία για την αύξηση του βάρους μετά την διακοπή του καπνίσματος είναι μια βακτηριακή αλλαγή στο έντερο των πρώην καπνιστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που έκοψαν το τσιγάρο, ακόμη και αν έτρωγαν λιγότερο από ότι πριν, είχαν την τάση να πάρουν βάρος. Το καινούριο είναι ότι στα άτομα αυτά παρατηρήθηκε αλλαγή στη σύνθεση της εντερικής τους χλωρίδας, όπου η ποικιλία των βακτηρίων τους μοιάζει περισσότερο με αυτή παχύσαρκων ανθρώπων, καθώς τείνουν να έχουν περισσότερο δύο είδη βακτηρίων, τα λεγόμενα πρωτεοβακτήρια και βακτηριοδίτες.

 Αυτά τα μικρόβια πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά για να αποδομήσουν μη αφομοιώσιμες ίνες της τροφής – και ως εκ τούτου, το άτομο απορροφάει περισσότερη ενέργεια την οποία μετατρέπει σε λίπος, αντί να την αποβάλει.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr