Βάλτε τη βιταμίνη C στη διατροφή των παιδιών

H βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το οποίο οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πράγματι, πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.

Πέρα από αυτό όμως, η βιταμίνη C δρα ως συμπαράγοντας σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την επούλωση των πληγών, καθώς και τη σύνθεση του κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αγγείων, των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με φυτικές πηγές σιδήρου, όπως είναι για παράδειγμα τα όσπρια και ορισμένα λαχανικά, ενισχύει σημαντικά την απορρόφησή του.

Επομένως, όπως ισχύει και για τους ενήλικες, είναι σημαντικό τα παιδιά όλων των ηλικιών να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, καθημερινά. Ειδικότερα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, διαμορφώνεται ως εξής:

Ηλικία Αγόρια Κορίτσια
1-3 ετών 15 mg 15 mg
4-8 ετών 25 mg 25 mg
9-13 ετών 45 mg 45 mg
14-18 ετών 75 mg 65 mg

Σε γενικές γραμμές, η συστηματική κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού σε βιταμίνη C. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται επιλεκτικότητα στο φαγητό, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση πλούσιων πηγών της, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το πορτοκάλι και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, το μάνγκο, το πεπόνι, οι πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η ντομάτα. Ενδεικτικά, είναι καλό να θυμάται κανείς πως 1 μικρό πορτοκάλι, 1 μέτριο ακτινίδιο, 1 μικρή πράσινη πιπεριά ή 1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο παρέχουν περίπου 50-60 mg βιταμίνης C.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr