Βάλτε της φυτικές ίνες στη διατροφή του παιδιού

Η έλλειψη φυτικών ινών από τρόφιμα ολικής άλεσης και η χρήση επεξεργασμένων τροφίμων είναι μια συνηθισμένη εικόνα του σημερινού τρόπου ζωής και διατροφής ενός παιδιού.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της δυσκοιλιότητας, προσθέτοντας όγκο στο εντερικό περιεχόμενο και διεγείροντας το έντερο να μεταφέρει τα απόβλητα ευκολότερα.

Επιπλέον, τα παιδιά τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, νιώθουν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, συντελούν στην μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και καρδιαγγειακά νοήματα στην ενήλικη ζωή τους. Γενικότερα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που προωθούν την ανάπτυξη.

Πόσες φυτικές ίνες λοιπόν χρειάζεται ένα παιδί;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αυτό υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του παιδιού.
Ένα παιδί 5 ετών, για παράδειγμα, χρειάζεται 10γρ φυτικών ινών ημερησίως.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών του παιδιού και όλης της οικογένειας συμπεριλάβετε ένα φρούτο ή λαχανικό (ή και τα 2) σε κάθε γεύμα και σνάκ.
Επιλέξτε αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί, δημητριακά, παξιμάδια και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καταναλώστε χυμούς φρούτων και λαχανικών όχι στυμμένα αλλά στο πλέντερ.
Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές, φασόλια, και λαδερά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr