Ο βασιλικός, ή αλλιώς Ocimum basilicum, αποτελεί ένα αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία φαγητών για να προσδώσει άρωμα και γεύση.
Το όνομα του οφείλεται στην ξεχωριστή θέση που κατείχε στις δοξασίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, με το βασιλικό να θεωρείται ένα ιερό φυτό.
Επίσης, στην Ινδία και στην Ιταλία είχε εξέχουσα θέση καθώς ήταν σύμβολο της φιλοξενίας και της αγάπης, αντίστοιχα. Σήμερα, όπου οι απαιτήσεις για εκλεπτυσμένες γεύσεις αυξάνονται ο βασιλικός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, αποτελώντας το κύριο συστατικό της σάλτσας πέστο, συνδυαζόμενος και με άλλα εκλεκτά συστατικά όπως το κουκουνάρι και την παρμεζάνα.

Πέρα από τη ξεχωριστή θέση του στην ελληνική κουζίνα, ο βασιλικός μπορεί να εκδηλώνει ευεργετικές επιδράσεις με την αντιμικροβιακή να αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες. Έτσι λοιπόν έχει φανεί ότι ο βασιλικός έχει ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων, ιδιότητα που οφείλεται στα αιθέρια έλαιά του, όπως η εστραγόλη, η λιναλοόλη, η κινεόλη, η ευγενόλη, το σαβινένιο, το μυρκένιο, και το λιμονένιο.

Εργαστηριακές μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητα του βασιλικού να αναστέλλει την ανάπτυξη ποικίλων βακτηρίων όπως της Listeria monocytogenes, του Staphylococcus aureus, της Escherichia coli O:157:H7, της Yersinia enterocolitica, and της Pseudomonas aeruginosa, τα οποία είναι υπεύθυνα για ποικίλες τροφογενείς λοιμώξεις.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Microbiology Methods, αιθέρια έλαιά του βρέθηκαν να αναστέλλουν συγκεκριμένα στελέχη των βακτηρίων από τα γένη Staphylococcus, Enterococcus και Pseudomonas, τα οποία έχουν αναπτύξει ένα υψηλό επίπεδο αντοχής στην κλασσική θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα.

Επίσης, ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Microbiology έδειξαν ότι το πλύσιμο με διάλυμα που περιείχε βασιλικό ή αιθέριο έλαιο θυμαριού, σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση μόλις 1%, οδήγησε σε πτώση του αριθμού των Shigella, ένα μολυσματικό βακτήριο που προκαλεί διάρροια και μπορεί επιφέρει σημαντική εντερική βλάβη.

Προσθέτοντας λίγο φρέσκο βασιλικό στις ωμές σαλάτες μας, όχι μόνο εξασφαλίζουμε ξεχωριστό άρωμα και γεύση αλλά μετατρέπουμε τις σαλάτες και σε πιο ασφαλή γεύματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr