Οι διακοπές βρίσκονται προ των πυλών και για αρκετούς, η ξεκούραση της καλοκαιρινής ανάπαυλας συνοδεύεται από το άγχος της ζυγαριάς, καθώς θεωρούν πως μετά την επιστροφή τους η ένδειξή της θα έχει αυξηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του βάρους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να ακολουθήσει μια αυστηρή δίαιτα.

Η πρώτη κίνηση αφορά στην κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων και ροφημάτων. Ειδικότερα, η συχνή επιλογή γλυκών και αλμυρών σνακ με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα τα παγωτά και τα διάφορα προϊόντα ζύμης, και η αυξημένη κατανάλωση ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί και οι γρανίτες, μπορεί δυσκολέψουν τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, προτιμήστε σνακ που προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού χωρίς «περιττές» θερμίδες, όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και ανάλατους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης.

Από την άλλη, η κατανάλωση γευμάτων σε ταβέρνες, εστιατόρια και ταχυφαγεία αποτελεί μία ακόμη διατροφική «πρόκληση» των καλοκαιρινών διακοπών. Εδώ, μια καλή ιδέα είναι να φροντίζετε να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση ψωμιού και ελαιόλαδου. Επιπλέον, προσπαθήστε να εφαρμόζετε τον «κανόνα του πιάτου», γεμίζοντας τη μισή επιφάνεια του πιάτου με σαλάτα εποχής από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, το ¼ με μια πηγή πρωτεΐνης, κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά, όσπρια, αυγό ή τυρί και το υπόλοιπο ¼ με μια πηγή αμυλούχων τροφίμων, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κλπ.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως εκτός από τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, και η ενεργειακή δαπάνη μπορεί να επηρεάσει την πορεία του σωματικού βάρους. Επομένως, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνουν οι διακοπές, ώστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες. Το κολύμπι, τα αθλήματα στη θάλασσα ή την παραλία, η ποδηλασία και το περπάτημα είναι μόνο μερικές ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση με τη διασκέδαση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr