Βιταμίνη Α – Η βιταμίνη της όρασης

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη στην οποία ανήκει η ευρύτερη ομάδα των ρετινοειδών. Ο όρος λιποδιαλυτή σημαίνει ότι για την καλύτερη απορρόφηση της απαιτείται η παρουσία λίπους, ενώ παράλληλα μπορεί να αποθηκευτεί από τον οργανισμό, κυρίως στο συκώτι. Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α.
Ο πρώτος τύπος, η ρετινόλη, βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας (ειδικά το συκώτι), τα πουλερικά, τα ψάρια (ειδικά τα λιπαρά ψάρια) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο δεύτερος τύπος, η προβιταμίνη Α, βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πιο συνηθισμένη μορφή προβιταμίνης Α είναι το β-καροτένιο. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα. Η βιταμίνη Α έχει εξέχουσα σημασία για την καλή όραση, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως στους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς.

Επίσης, η βιταμίνη Α υποστηρίζει τη διαφοροποίηση και λειτουργία των μεμβρανών του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Η ομαλή λειτουργία της όρασης εξασφαλίζεται μόνο όταν οι παραπάνω λειτουργίες εκτελούνται ομαλά.
Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι σπάνια στο σύγχρονο κόσμο, και απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά και εγκύους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το κύριο σύμπτωμα της είναι η ξηροφθαλμία που αν δε διορθωθεί μπορεί σταδιακά να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή