Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που δε συντίθεται από τον οργανισμό και συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται μέσα από τη διατροφή.

Βασικός της ρόλος είναι η προστασία της υγείας των ματιών και η συμμετοχή της στη φυσιολογική λειτουργία της όρασης. Ειδικότερα, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ροδοψίνης, ουσίας που είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή του αμφιβληστροειδούς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και τη νυχτερινή όραση.

Από την άλλη, προστατεύει την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων του σώματος, συμμετέχει στη σύνθεση και διαφοροποίηση των κυττάρων, βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οργάνων και την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η βιταμίνη Α συναντάται στα τρόφιμα σε δύο βασικές μορφές, τη ρετινόλη, που περιέχεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, και ιδιαίτερα το συκώτι, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα καροτενοειδή, που αποτελούν πρόδρομα μόρια της βιταμίνης και βρίσκονται σε λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα όπως το καρότο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και ορισμένα φρούτα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το μάνγκο και η παπάγια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η υπερβολική πρόσληψη ρετινόλης μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων τοξικότητας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της πιθανότητας εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. Βέβαια, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ο κίνδυνος αφορά μόνο την πρόσληψη ρετινόλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις πηγές καροτενοειδών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr