Βιταμίνη Β12 και νηστεία

Ένα από τα διατροφικά χαρακτηριστικά της νηστείας είναι η αποφυγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Για το λόγο αυτό, τέτοιου τύπου μοντέλα διατροφής, όπως για παράδειγμα χορτοφαγικές δίαιτες, φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, παρόλο που θεωρητικά η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία είναι εφικτή κατά τη νηστεία, μια από τις λίγες ελλείψεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν, κυρίως σε άτομα με αναιμία είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη νευρολογική ανάπτυξη και τη σύνθεση του DNA. Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα παιδιά, οι αθλητές, άτομα με ιστορικό αναιμίας λόγω έλλειψης Β12 , οι έγκυες και οι γυναίκες σε γαλουχία.

Είναι λοιπόν απαραίτητο σε αυτά τα άτομα αλλά και σε όσους επιλέγουν να νηστέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να συστήνουμε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές Β12.

Ίσως η καλύτερη νηστήσιμη πηγή είναι τα θαλασσινά φρέσκα ή κατεψυγμένα, που δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Ακόμη θα τη βρούμε σε εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς, καθώς επίσης και στη μαγιά της μπίρας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr