Βιταμίνη Ε: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο πιάτο σας

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα. Δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που σχηματίζονται κατά το μεταβολισμό της τροφής, το στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία. Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε έχουν την ιδιότητα να ‘εξουδετερώνουν’ τις ελεύθερες ρίζες θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό.

Παράλληλα ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Ε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η βιταμίνη έχει την ιδιότητα να πολεμάει τα βακτήρια και τους ιούς που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό.
Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια (ειδικά το ελαιόλαδο), οι ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα και τα καρύδια), τα πράσινα λαχανικά αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαργαρίνες και δημητριακά πρωινού.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε για τους ενήλικες είναι περίπου 15 mg. Η έλλειψη της είναι σπάνια, ωστόσο τα υποκλινικά χαμηλά επίπεδα της μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στις ελεύθερες ρίζες και πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως η επαρκής πρόσληψη έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλή άμυνα και θωράκιση του οργανισμού κατά των περιβαλλοντικών ρύπων και της προσβολής από μικρόβια.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr