Βιταμίνη Κ: Σε τι μας βοηθά και πού τη βρίσκουμε

Η βιταμίνη Κ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών, μαζί με την

Α, την Ε και τη D. Ο βιολογικός της ρόλος εντοπίζεται στη συμμετοχή της σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, με κυριότερη, τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύς λόγος για τη σημασία της βιταμίνης Κ και για τη σκελετική υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν συσχετισθεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, ενώ έχει φανεί πως η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων, σε άτομα υψηλού κινδύνου. Ακόμη, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η βιταμίνη Κ είναι πιθανό να συνδέεται και με την υγεία του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ για υγιείς ενήλικες διαμορφώνεται σε 120 και 90 μικρογραμμάρια για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές της περιλαμβάνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -ιδιαίτερα το σπανάκι-, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια. Τέλος, ποσότητα βιταμίνης Κ συντίθεται και από βακτήρια του κατώτερου πεπτικού συστήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr