Βιταμίνη Β12: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποια τρόφιμα βρίσκεται

H βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμμετέχει σε πλήθος σημαντικών βιολογικών διεργασιών.

Ο κυριότερος ρόλος της εντοπίζεται στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων.

Αναφορικά με τη διαιτητική της πρόσληψη, πρόκειται για μια βιταμίνη που περιέχεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εναλλακτικά, σημαντικά ποσά βιταμίνης Β12 περιέχονται και σε εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών.

Σε γενικές γραμμές, άτομα που καταναλώνουν ένα πλήρες διαιτολόγιο, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι σπάνιο να εμφανίσουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Β12. Μάλιστα, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αποθηκεύει το εν λόγω συστατικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων ή η εμφάνιση προβλημάτων δυσαπορρόφησης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρέφη γυναικών που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, ασθενείς με γαστρεντερικά νοσήματα όπως η νόσος Crohn και η κοιλιοκάκη, άτομα που έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τμήμα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, ασθενείς με καλοήθη αναιμία, καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr