Βοήθεια καταρρέω!

Η καθημερινότητά σας είναι δύσκολη. Άγχος, στρες, 8 ώρες ορθοστασίας, πάνω κάτω σε σκάλες και πέρα δώθε σε διαδρόμους. Αν η δουλειά σας απαιτεί αντοχές, τότε χρειάζεστε ενέργεια για να αντέξετε, ενώ η έκκριση και εναπόθεση γαλακτικού οξέος, προκαλεί μυϊκό κάματο.
Αν, μάλιστα, η σωματική εργασία συνδυαστεί με ελλείψεις σε συγκεκριμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσει κόπωση.
Αναπληρώνετε, λοιπόν, τη χαμένη ενέργεια, δίνοντας έμφαση σε:

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, που παρέχουν άμεση τόνωση στον οργανισμού σας και τον βοηθούν να επανέλθει. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο συστατικό της διατροφή μας (το 50 – 55 % των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως πρέπει να προέρχεται από αυτούς), καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και τους μοιράζουμε μέσα στην ημέρα ανάλογα με τη δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσει, δηλαδή αρκετούς το πρωί και λιγότερους το βράδυ. Για άμεσα αποτελέσματα προτιμείστε τους απλούς που θα βρείτε στη ζάχαρη, στο μέλι, στα φρούτα, στη σοκολάτα, στα δημητριακά, αλλά και πιο σύνθετους από ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα λαχανικά, παξιμάδι και λοιπά αρτοσκευάσματα.

Απαραίτητα είναι και ορισμένα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, που αποτελεί συστατικό των περισσοτέρων διαδικασιών και αντιδράσεων παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό. Ίσως η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Επίσης σε σημαντικές ποσότητες περιέχεται στο κρέας ελαφιού, στο σπανάκι, στα σπαράγγια, στα χτένια, τις γαρίδες και τα περισσότερα θαλασσινά, στο κόκκινο κρέας, στη βρώμη, στους ηλιόσπορους και στο σουσάμι.

Εξίσου σημαντικό είναι και το μαγνήσιο, από τα πιο σημαντικά συστατικά σωματικής ευεξίας, απαραίτητο ιδίως για άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.. Βρίσκεται σε τροφές, όπως βρώμη, κριθάρι, φασόλια, σπανάκι, φιστίκια, ψάρια, αγκινάρα, γάλα.

Και φυσικά ο σίδηρος, που συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Τρόφιμα με αρκετό σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και λιγότερο όσπρια όπως οι φακές και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που σχετίζεται άμεσα με την ενέργεια μας, καθώς μεταφέρει καύσιμη ύλη στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας. Συντίθεται στο σώμα και για την σύνθεσή της χρειάζονται άλλα αμυνοξέα, βιταμίνες και σίδηρος. Τη βρίσκουμε σε ζωικές τροφές, ενώ σε άτομα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες συστήνεται και σε συμπλήρωμα.

Το συνένζυμο Q10 σχετίζεται με την πνευματική και σωματική ευεξία. Βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και συστήνεται ιδίως για άτομα που ακολουθούν χρόνιες θεραπείες (π.χ. για τη χοληστερίνη), έχουν έντονο στρες και ηλικιωμένους. Η πρόσληψή του, ωστόσο, μέσω της διατροφής είναι μικρή γι’ αυτό μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr