Βρώμη: Μια απλή τάση ή ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ο όρος ‘χυλός βρώμης’ είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς αποτελεί μια συνηθισμένη επιλογή πρωινού γεύματος.

Η βρώμη και τα γεύματα αυτής άρχισαν να κερδίζουν σημαντικό έδαφος τα τελευταία είκοσι χρόνια όταν πολλαπλά ερευνητικά δεδομένα υποστήριζαν τα ποικίλα οφέλη που η βρώμη μπορεί να ασκεί στην ανθρώπινη υγεία, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής της σε θρεπτικά συστατικά.

 Η αύξηση της δημοσιότητας της βρώμης στις μέρες μας αποτελεί τη διαδοχή μιας τρέλας για τη βρώμη που επικράτησε στις αρχές του 1980 και η οποία εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη.

Η βρώμη είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, σεληνίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά της σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνοντας απότομες αυξήσεις και μειώσεις της γλυκόζης.

Τα κύρια οφέλη που αποδίδονται στη βρώμη είναι η υποχοληστερολαιμική, η αντιοξειδωτική και η ανοσοδιεργετική δράση της. Επίσης, η γενικότερη θωράκιση της υγείας της καρδιάς και οι αντικαρκινικές ιδιότητές της αποτελούν κάποιες από τις πιο σαφώς προσδιορισμένες ευεργετικές ιδιότητές της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο της κοιλιοκάκης φαίνεται να μπορούν να ανεχθούν συγκεκριμένες ποσότητες καθαρής βρώμης, με αποτέλεσμα η βρώμη να μπορεί να αποτελέσει μέρος της δίαιτας ελεύθερης σε γλουτένη που συνταγογραφείται στα άτομα αυτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr