Χάστε κιλά με τον πιο φυσικό τρόπο

Το «αδυνάτισμα» και η «δίαιτα» είναι δύο έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες, καθώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που επιθυμεί να χάσει βάρος είναι η μείωση του φαγητού και συνεπώς των θερμίδων που καταναλώνει μέσα στη μέρα.
Πράγματι, η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, με ήπιο θερμιδικό περιορισμό, αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο «αδυνατίσματος».
Ωστόσο, εάν η παραπάνω μέθοδος συνδυαστεί και με σταδιακή αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε άτομα που δε συνήθιζαν να ασκούνται, τότε τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.

Ειδικότερα, η άσκηση, εκτός από την άμεση αύξηση της ενεργειακής δαπάνης που επιφέρει, η οποία διευκολύνει τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους, συμβάλλει και στη βελτίωση της σύστασης σώματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια λίπους και παράλληλα, διατήρηση ή και ενίσχυση της μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της, οδηγεί σε αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, δηλαδή των «καύσεων» του οργανισμού.
Από την άλλη, η άσκηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στη φάση διατήρησης της απώλειας βάρους, καθώς έχει φανεί πως άτομα που εξακολουθούν να ασκούνται μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους, τείνουν να διατηρούν το χαμηλότερο σωματικό βάρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως η άσκηση, πέρα από τη συμβολή της στην επίτευξη απώλειας βάρους, συνδέεται και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, καθώς και βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr