Ξεχάστε τις απότομες δίαιτες στα παιδιά

Η ρύθμιση του βάρους ενός υπέρβαρου παιδιού θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς, καθώς η παιδική παχυσαρκία
συνδέεται με πολλαπλές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία του, όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη, οι διαταραχές του ύπνου, η κοινωνική απομόνωση και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι στόχοι για τη διαχείριση του βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά διαφέρουν συγκριτικά με αυτούς των ενηλίκων. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά «χρησιμοποιούν» μέρος της ενέργειας που προσλαμβάνουν μέσω της τροφής για την ανάπτυξή τους. Έτσι, μια ενδεχόμενη στέρηση των απαραίτητων θερμίδων, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακού ελλείματος και την επίτευξη απώλειας βάρους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξής τους.

Επομένως, βασικός στόχος στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους ενός υπέρβαρου παιδιού είναι ουσιαστικά η σταθεροποίησή του, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών για μια φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς το παιδί αναπτύσσεται και ψηλώνει, είναι δυνατό να επιτευχθεί σταδιακή μείωση του δείκτη μάζας σώματος και επαναφορά του σε φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που οι «δίαιτες αδυνατίσματος» ή τα περιοριστικού τύπου διατροφικά σχήματα δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Αντιθέτως, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης, τόσο από το ίδιο το παιδί, όσο και από την οικογένεια ως σύνολο, με στόχο τη διατήρησή τους σε μόνιμη βάση.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως, σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού παχυσαρκίας ή όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, γαστρεντερικές διαταραχές ή άπνοια ύπνου, η ήπια και ελεγχόμενη απώλεια βάρους ενδεχομένως να είναι απαραίτητη. Εδώ, κρίνεται αναγκαία η προσεκτική και εξατομικευμένη αξιολόγηση των στόχων διαχείρισης του βάρους, μέσα από τη συνεργασία παιδιάτρου και διαιτολόγου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr