Ξεκολλήστε τη ζυγαριά

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα πλαίσια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους είναι το λεγόμενο «κόλλημα», η σταθεροποίηση δηλαδή των κιλών και η αδυναμία περαιτέρω απώλειας.
Το γεγονός αυτό παρατηρείται κυρίως όταν:

1. Η δίαιτα που ακολουθείται είναι πολύ αυστηρή και ολιγοθερμιδική, ιδιαιτέρως όταν αυτό γίνεται από το ξεκίνημά της.

2. Όταν δεν υπάρχει παράλληλα φυσική δραστηριότητα.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός όταν η δίαιτα που ακολουθείται είναι πολύ χαμηλών θερμίδων προσαρμόζεται γρήγορα, πέφτει ο μεταβολισμός μας και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε εύκολα βάρος. Παράλληλα, η γρήγορη απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αρκετών υγρών και μυϊκής μάζας, συστατικών απαραίτητων για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να επιτείνεται. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;
Σαφέστατα δεν χρειάζεται κανείς να πανικοβάλλεται. Αυτό που πολλοί κάνουν είναι να μειώνουν ακόμη περισσότερο τις θερμίδες που παίρνουν, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που απαιτείται είναι:

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
Η άσκηση κυρίως αεροβική, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάδρομος, ποδήλατο, και λίγα βάρη, βοηθάει στο να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας δηλαδή τις καύσεις μας, και να επαναφέρουμε τον οργανισμό σε ένα καλό επίπεδο.

Μην μειώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνεται.
Η μείωση αυτή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση των καύσεών σας και το «κόλλημα» να γίνει πολύ χειρότερο. Αντίθετα, όταν βλέπουμε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες δεν επιτυγχάνεται επιθυμητό αποτέλεσμα καλό είναι για μία εβδομάδα να μπαίνουμε σε μία συντήρηση τρώγοντας απλά προσεκτικά, για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας.

Αυξήστε ελαφρώς την ποσότητα της πρωτεΐνης που προσλαμβάνεται
Οι πρωτεΐνες για να πεφθούν από τον οργανισμό χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας έτσι την μεταγευματική λεγόμενη θερμογένεση. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνες είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τα γαλακτοκομικά.

Ενισχύστε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνεται
Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται όταν χάνεται βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας.
Πολλές φορές η ένταξη σε μία δίαιτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία σαφέστατα δυσχεραίνει το ρυθμό της απώλειας βάρους. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ιδιαιτέρως ολικής αλέσεως και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr