Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν μια βασικότατη πηγή απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού θρεπτικών συστατικών.
Εκτός των άλλων, περιέχουν σημαντικότατες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, προφυλάσσουν και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών κ.α.

Ενώ όμως οι βιταμίνες είναι τόσο σημαντικές και πολύτιμες, ταυτόχρονα είναι και ιδιαιτέρως ευαίσθητες και μπορεί εύκολα να καταστραφούν ή όπως λέμε να οξειδωθούν όταν εκτίθενται σε παράγοντες όπως το φως και ο ατμοσφαιρικός αέρας. Βιταμίνες όπως η C, η Ε, η Α, το β καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, παρουσιάζουν τη λεγόμενη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ εύκολα όταν παραμένουν εκτεθειμένες έστω και για ελάχιστα λεπτά στο φως ή τον αέρα.

Για παράδειγμα, όταν βάλουμε στο ποτήρι ένα χυμό και τον αφήσουμε να μείνει για λίγα λεπτά μέχρι να καταναλωθεί ή όταν καταναλώνουμε χυμούς που περιέχονται σε συσκευασίες διαφανείς ή όχι καλά κλεισμένες, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με φως ή/και με αέρα, τότε ένα μεγάλο ποσοστό της θρεπτικής αξίας του χυμού έχει καταστραφεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr