Ξηροί καρποί και καρδιά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας εξετάζει τη σχέση που συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πλήθος μελετών έχει αναδείξει τις ευεργετικές δράσεις των ξηρών καρπών. Ειδικότερα, έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και άλλων ασθενειών, καθώς και με ενίσχυση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 210.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για 32 χρόνια. Οι εθελοντές απαντούσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση υγείας και τις συνήθειες του τρόπου ζωής κάθε 2 χρόνια, ενώ κάθε 4 χρόνια συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας νόσου. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση ξηρών καρπών, τόσο χαμηλότερος βρέθηκε να είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Εξετάζοντας διαφορετικά είδη ξηρών καρπών, φάνηκε πως τα καρύδια αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για την υγεία της καρδιάς, καθώς η κατανάλωσή τους 2-3 φορές την εβδομάδα βρέθηκε να συσχετίζεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 19% και 21%, αντίστοιχα.
Συνολικά, η κατανάλωση 5 ή περισσότερων μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα φάνηκε να συνδέεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά 14% και 20% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης έχει ορισμένους περιορισμούς, εν τούτοις τα ευρήματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης ποικιλίας ξηρών καρπών, κατά προτίμηση ωμών και ανάλατων, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr