Χοιρινό με μουστάρδα, μέλι και κονιάκ

Μια συνταγή για να δώσετε στο κρέας σας άρωμα, χωρίς πολλά επιπλέον λιπαρά και ζωικές σάλτσες. Μας δίνει υψηλά ποσά σιδήρου και καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Θερμιδικά δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικό πιάτο, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο τρείς κουταλιές ελαιόλαδο και πολλά μυρωδικά. Το κονιάκ και γενικότερα το αλκοόλ στο μαγείρεμα, μας βοηθάει να δίνουμε γεύση στο πιάτο μας, χωρίς πολλές θερμίδες, αφού εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα.
Υλικά
500γρ. χοιρινό σπάλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2-3 κομμάτια φλοιό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ή 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το χοιρινό κομμένο σε μπουκιές.
Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για 3-4 λεπτά και το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το σκόρδο πολτοποιημένο. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και πάλι μέσα το κρέας.
Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίσει να τσιτσιρίζει το σβήνουμε και δεύτερη φορά με το χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, το φλοιό από το πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Όταν το χοιρινό έχει μαγειρευτεί, αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με το μέλι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr