Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D αποτελεί το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών.
Στα παιδιά, η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση οστικού και μυϊκού πόνου, οδοντικών προβλημάτων, μειωμένης ανάπτυξης, καταγμάτων, χαμηλής οστικής μάζας και ραχίτιδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μαλακών και συχνά παραμορφωμένων οστών.

Από την άλλη, η επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει πως ο βιολογικός ρόλος της βιταμίνης D δεν περιορίζεται μόνο στη σκελετική υγεία, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Συνεπώς, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική, ήδη από τις πρώτες μέρες ζωής του ανθρώπου. Ωστόσο, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D εξαρτάται από την πρόσληψη της μητέρας και στις περισσότερες περιπτώσεις δε θεωρείται επαρκής για τα νεογνά και τα βρέφη. Ταυτόχρονα, η απευθείας έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, που πυροδοτεί την σύνθεση βιταμίνης D από τον οργανισμό, θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, οι συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας προτείνουν σήμερα τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή λαμβάνουν συνδυασμό μητρικού γάλακτος και υποκατάστατου (λιγότερο από 1 λίτρο βρεφικής φόρμουλας καθημερινά), ξεκινώντας από τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα δεδομένα αλλάζουν και στα περισσότερα σχεδόν νεογέννητα είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D. Το ερώτημα που ωστόσο πολλές φορές τίθεται από τους γονείς είναι :
«Τι συμπλήρωμα να δώσω στο μωρό μου».
 Τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη D κυκλοφορεί τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά στην πολύ εύχρηστη και πρακτική μορφή του στοματικού σπρέι. Σύμφωνα με τον Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Νικόλαο Δρακούλη «σύμφωνα με μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχτεί ότι η απορρόφηση της βιταμίνης D3 στη φαρμακοτεχνική μορφή αερολύματος από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας είναι σημαντικά καλύτερη από άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, ιδιαίτερα όταν ο ψεκασμός γίνεται στο υπογλώσσιο. Σε σύγκριση με τη φαρμακοτεχνική μορφή της μαλακής κάψουλας, η χορήγηση με ψεκασμό φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό περισσότερο από 2 φορές».

Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί και από έρευνα του πανεπιστημίου του Cardiff όπου φάνηκε ότι ο μηχανισμός απορρόφησης μέσω της υπογλώσσιας πρόσληψης έχει αποδειχθεί ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τη πρόσληψη βιταμινών μέσω συμπληρώματος, καθώς βασίζεται στο πλούσιο φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, ικανό να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο x4nutrition.gr