Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS One, δείχνει πως η κατανάλωση χορτοφαγικής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 200.000 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 20 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό.

Συνολικά, η υψηλότερη προσκόλληση σε διατροφικά πρότυπα που βασίζονται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα και περιλαμβάνουν χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, φάνηκε να συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επιπλέον, ακόμη και ο μικρός περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων, για παράδειγμα από 5-6 μερίδες σε 4 μερίδες ανά ημέρα, βρέθηκε να σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη προστατευτική δράση ενός τέτοιου διατροφικού προτύπου πιθανόν να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, ενώ από την άλλη, η κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφίμων μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr