Χρώμα και υγεία στο πιάτο σας

Οι πιπεριές είναι ένα αρκετά δημοφιλές λαχανικό της ελληνικής κουζίνας. Προστίθενται σε πλήθος φαγητών για να δώσουν γεύση, άρωμα και χρώμα.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, προσφέρουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας έτσι τη θρεπτική αξία του γεύματος. Στην αγορά, τις συναντάμε σε διάφορα χρώματα πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες, που εμφανίζουν ορισμένες διαφορές στη σύσταση και τη γεύση, όμως τελικά, όποια και να επιλέξουμε θα βγούμε σίγουρα κερδισμένοι.

Αρχικά, οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Ενδεικτικά, μια μέτρια πράσινη πιπεριά καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη C, ενώ αντίστοιχα, μια μέτρια κόκκινη πιπεριά, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της στο εν λόγω θρεπτικό συστατικό μπορεί να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες καπνιστών, εγκύων και γυναικών που θηλάζουν.

Επιπλέον, προσφέρουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και κάλιο, ενώ ειδικότερα οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης Α, αλλά και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος.

Αδιαμφισβήτητα, μεταξύ των πιο πολυσυζητημένων και μελετημένων ευεργετικών συστατικών της πιπεριάς, συγκαταλέγονται τα αντιοξειδωτικά της συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, οι πιπεριές περιέχουν περισσότερα από 30 είδη καροτενοειδών, με τη συγκέντρωση αυτών να είναι σημαντικά υψηλότερη στις κόκκινες.

Μεταξύ των καροτενοειδών της πιπεριάς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στις κόκκινες πιπεριές και φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, καθώς και το «δίδυμο» λουτεΐνη – ζεαξανθίνη, που φροντίζει την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Τέλος, η αντιοξειδωτική δράση της πιπεριάς ενισχύεται και από την παρουσία φλαβονοειδών, συστατικών που ασκούν τόσο αντικαρκινική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr