Για πολλούς οι λέξεις «υδατάνθρακες» και «δίαιτα» δεν πάνε μαζί, καθώς ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους αναφέρει πως οι υδατάνθρακες θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Έτσι, άλλωστε, έχουν δημιουργηθεί και πολλά διατροφικά σχήματα αδυνατίσματος και χημικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική, καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό κομμάτι ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων, από πηγές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα όσπρια και ο περιορισμός ή αποφυγή των απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και άλλα σάκχαρα που περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα ζαχαρούχα ροφήματα και διάφορα επεξεργασμένα γλυκά ή αλμυρά σνακ και προϊόντα αρτοποιίας.

Από την άλλη, ακόμη και στην περίπτωση των σύνθετων υδατανθράκων δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου» όσον αφορά στο μέγεθος μερίδας, καθώς σε μια δίαιτα, η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι ο παράγοντας που καθορίζει τελικά την πορεία του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, αντί να αποφεύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων, επιλέξτε σύνθετες πηγές τους και εντάξτε τις στο διαιτολόγιό σας, τηρώντας το τρίπτυχο «ποικιλία-μέτρο-ισορροπία», που αποτελεί το …κλειδί της επιτυχίας για τη διατήρηση της υγείας και την αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr