Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μείωσης της ικανότητας ακοής στις γυναίκες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση των διαιτητικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης απώλειας ακοής σε δείγμα 70.966 γυναικών, τις οποίες παρακολούθησαν για 22 χρόνια, συλλέγοντας πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες, κάθε 4 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες που είχαν το μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο και τη δίαιτα DASH, που συστήνεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης, είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μέτριας ή κακής ακοής, συγκριτικά με εκείνες που βρίσκονταν πιο «μακριά» από τα εν λόγω πρότυπα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ η αξιολόγηση της ικανότητας ακοής βασίστηκε σε αυτό-δηλούμενες πληροφορίες. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των παραπάνω ευρημάτων και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr