Υγιεινό κολατσιό: γνωρίστε τα οφέλη του για την υγεία των παιδιών

Το κολατσιό αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο γεύμα, το οποίο έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού και παράλληλα, προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών.

Ειδικότερα, ένα κολατσιό που περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή συνδυασμό των παραπάνω, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Από την άλλη, το δεκατιανό συμβάλλει και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της απόδοσης των παιδιών στο σχολείο, βοηθώντας στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που αποτελεί το απαραίτητο «καύσιμο» για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, η ενέργεια με την οποία εφοδιάζονται τα παιδιά από την κατανάλωση του κολατσιού, αποτρέπει την εμφάνισης κόπωσης ή υποτονικότητας κι έτσι τα βοηθά να παραμένουν δραστήρια και να κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, σημαντικό όφελος της κατανάλωσης ενός υγιεινού και ισορροπημένου ενδιάμεσου γεύματος είναι και ο καλύτερος έλεγχος του αισθήματος πείνας, που μπορεί να αποτρέψει τα παιδιά από το συνεχές τσιμπολόγημα ή την υπερκατανάλωση φαγητού στα κυρίως γεύματα, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση του σωματικού βάρους, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.