«Υγιεινά» τρόφιμα που μπορεί να κρύβουν πολλές θερμίδες

Είναι γνωστό πως η επίτευξη απώλειας βάρους προϋποθέτει τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, την κατανάλωση δηλαδή λιγότερων θερμίδων από αυτές που δαπανώνται για τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική δραστηριότητα.

Έτσι, τα άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος, εκτός από την ποιότητα της διατροφής, που

αποτελεί αδιαμφησβήτητο παράγοντα υγείας και ευεξίας, θα πρέπει να δίνουν προσοχή και στο θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων, ακόμη και αν αυτά αποτελούν «υγιεινές» επιλογές, υψηλής θρεπτικής αξίας.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να θυμάται κανείς πως ένα τρόφιμο που χαρακτηρίζεται ως «υγιεινό» γιατί προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό έχοντας παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε «ανθυγιεινά» συστατικά, δεν παύει να αποδίδει και θερμίδες, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετές.
Συνεπώς, εάν δεν τηρηθεί ο κανόνας του μέτρου στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης, μπορούν και αυτές οι επιλογές να αποτρέψουν την απώλεια βάρους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των εν λόγω επιλογών είναι οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο, τα οποία περιέχουν ποικιλία ευεργετικών συστατικών και είναι σαφώς προτιμότερα από άλλα τυποποιημένα γλυκά και αλμυρά σνακ, όμως αποδίδουν και πολλές θερμίδες, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Αντίστοιχα, η επιλογή γλυκών και αλμυρών αρτοσκευασμάτων και προϊόντων, όπως μη συσκευασμένες μπάρες δημητριακών, κέικ, κουλούρια, κράκερ, κριτσίνια και παξιμάδια, που έχουν παρασκευαστεί με αλεύρι δημητριακών ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένο, μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια αντί για βούτυρο, σίγουρα υπερτερεί όσον αφορά στην ποιότητα των συστατικών, αλλά συχνά δε διαφοροποιείται καθόλου σε επίπεδο θερμίδων.

Επομένως, φροντίστε να επιλέγετε «υγιεινά» τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς ωστόσο να πέσετε στην παγίδα να τα καταναλώνετε χωρίς περιορισμούς, ώστε να μην έχετε τελικά τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr