Η ακμή είναι ένα συχνό δερματολογικό πρόβλημα, που εμφανίζεται τόσο σε εφήβους, όσο και σε ενήλικες.

Κατά καιρούς, έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις και «μύθοι» αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίζουν οι διατροφικές συνήθειες στην επιδείνωση ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής. Ας δούμε όμως, τι ισχύει τελικά και τι δείχνουν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα, η σχέση της διατροφής με την ακμή εξακολουθεί να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς φαίνεται πως είναι πολύπλοκη και δύσκολο να ξεκαθαριστεί πλήρως. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ορισμένα τρόφιμα πιθανόν να λειτουργούν βοηθητικά ή επιβαρυντικά.

Ειδικότερα, έχει φανεί πως άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων που προέρχονται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα τους, εμφανίζουν βελτίωση της ακμής.

Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος ίσως να επιδεινώνει το πρόβλημα, επηρεάζοντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι επί του παρόντος επαρκή, ώστε να οδηγηθούμε σε οριστικά συμπεράσματα. Τέλος, η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής ενδεχομένως να είναι βοηθητική, δεδομένης της αντιφλεγμονώδους δράσης που ασκούν στον οργανισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr