Υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά – Ο ρόλος της διατροφής

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης με την μέση ηλικία και το γήρας, όπου η ουσία αυτή αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Ωστόσο, πρόκειται για πρόβλημα το οποίο μπορεί να απασχολεί και πολύ νεαρές ηλικίες: παιδιά και εφήβους.
Οι επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερη ηλικία πληθαίνουν συνεχώς και ωθούν τους ειδικούς να συστήσουν μέτρα πρόληψης. Πληθώρα επιστημονικών εργασιών κατέδειξε ότι η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση αρχίζουν να αναπτύσσονται από την παιδική ή εφηβική ηλικία.

O ρόλος της διατροφής για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα είναι πολύ σημαντικός. Iδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης στην πρόληψη της εμφάνισής της στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά και στα παιδιά που δεν έχουν «ενδείξεις» όπως παχυσαρκία ή ιστορικό.
Aν η χοληστερίνη είναι συνάρτηση της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής ή της παχυσαρκίας, τότε με την προσεγμένη διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να την ελέγξουμε. Στην πραγματικότητα η «δίαιτα» που προτείνεται για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης στα παιδιά είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
H υγιεινή διατροφή είναι μέρος της αντιμετώπισης της χοληστερίνης, αλλά και σημαντική παράμετρος πρόληψης για να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά.

Λάθη στη διατροφή του παιδιού που μπορεί να επηρεάζουν τη χοληστερίνη του

Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κιμάς) πάνω από 2 φορές την εβδομάδα
Προτίμηση σε πλήρες γάλα και γιαούρτι
Υπερκατανάλωση σε κίτρινα τυριά και φέτα
Πολλά γλυκά
Αυξημένη χρήση σε λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα
Υπερκατανάλωση αυγών
Πρόσληψη trans λιπαρών από πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα γεμιστά κ.α.

Τι πρέπει να αυξηθεί στη διατροφή του παιδιού

Φρούτα (τουλάχιστον 2 – 3 την ημέρα)
Λαχανικά (μία σαλάτα σε κάθε γεύμα του)
Ανάλατοι ξηροί καρποί ως σνακ
Προτίμηση σε προϊόντα ολικής αλέσεως
Ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (με προτίμηση σε λιπαρά ψάρια)
Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) 2 φορές την εβδομάδα
Όσπρια και λαδερά φαγητά 2 φορές την εβδομάδα
Ημιάπαχα γαλακτοκομικά (1 – 2 % λιπαρά)
Χαμηλά σε λιπαρά τυριά
Σπιτικά γλυκά και επιδόρπια με ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη

Αυγά. Tα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε αυτούσια χοληστερίνη (στον κρόκο τους) αλλά όχι σε λίπος. H ιδιαιτερότητά τους αυτή έχει αποδειχτεί πως δεν διαταράσσει μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη, αρκεί να μη δίνουμε στο παιδί καθημερινά αυγό. Mπορούμε να του δώσουμε 1-2 φορές την εβδομάδα βραστό αυγό ή να χρησιμοποιήσουμε ασπράδια και έναν κρόκο για να φτιάξουμε ομελέτα με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

Eκτός φυσικά από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμα του παιδιού ή του εφήβου σωματική άσκηση, ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του.
Παιχνίδι στο πάρκο και βόλτες με το ποδήλατο για τα μικρότερα παιδιά, ενώ στα μεγαλύτερα μπορούμε να προτείνουμε ομαδικά σπορ, χορό ή κολύμπι.
H σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και της παιδικής παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr