Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει πως η αύξηση βάρους μεταξύ δύο συνεχόμενων κυήσεων, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 24.198 μητέρες, που είχαν δύο εγκυμοσύνες κατά το διάστημα 2006-2014. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τιμές του δείκτη μάζας σώματος στην έναρξη κάθε κύησης καθώς και την πιθανή διάγνωση διαβήτη κύησης.

Συνολικά, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης ήταν 18,1 ανά 1.000 κυήσεις. Επιπλέον, φάνηκε πως οι γυναίκες που αύξησαν το δείκτη μάζας σώματός τους περισσότερο από 1 μονάδα μεταξύ των δύο κυήσεων, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, συγκριτικά με εκείνες που διατήρησαν σταθερό βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι γνωστό ότι το σωματικό βάρος της μητέρας πριν την κύηση και η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκειά της, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης.

Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως και η αύξηση του βάρους μεταξύ δύο κυήσεων μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου και προτείνουν την προληπτική διεξαγωγή δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης, σε εγκύους που παρουσιάζουν αύξηση του δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερη της 1 μονάδας μεταξύ δύο κυήσεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr