Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA, της ομάδας δηλαδή των μακράς αλύσου λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε φύκη και θαλασσινά, σχετίζονται με καλύτερο ύπνο.
Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον η καθημερινή συμπληρωματική χορήγηση επί 16 εβδομάδες 600 mg DHA από φύκη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σε 362 παιδιά. Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν επιλέχθηκαν λόγω προβλημάτων ύπνου, αλλά ήταν όλα υγιή και καλού επιπέδου μαθητές δημόσιου δημοτικού σχολείου. Η διερευνητική πιλοτική μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν τα συμπληρώματα ω-3 είχαν σχεδόν μία ώρα (58 λεπτά) περισσότερο ύπνο και επτά λιγότερα επεισόδια διακοπής του ύπνου σε σύγκριση με τα παιδιά που λάμβαναν το εικονικό συμπλήρωμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και χαμηλής συγκέντρωσης ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σε βρέφη, σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε πιθανούς δεσμούς μεταξύ ύπνου και επιπέδων λιπαρών οξέων σε υγιή παιδιά .

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα δεδομένου του μικρού αριθμού των παιδιών που συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη. Ωστόσο, αυτή η τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου δείχνει ότι ο ύπνος των παιδιών μπορεί να βελτιωθεί με τα συμπληρώματα DHA και δείχνει ένα ακόμη πλεονέκτημα των υψηλότερων επιπέδων των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή».

Από το Δρ. Λάμπρο Β. Μελίστα, PhD, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr