Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος τόσο για την ίδια την έγκυο όσο και για το αναπτυσσόμενο στη μήτρα της έμβρυο. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για να την υγεία της μητέρας όσο και για τη διασφάλιση ενός επαρκούς ενδομήτριου περιβάλλοντος.

Η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με σκοπό να διασφαλίσει την καλύτερη υγεία για την ίδια και το έμβρυό της.
Μεταξύ των τροφίμων που θα πρέπει να αποφεύγει είναι:

• Μαλακά τυριά και τυριά με εμφανής μικροοργανισμούς όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ, το blue cheese, το brie cheese και άλλα. Σε τέτοιου είδους τυριά μπορεί να αναπτύσσεται ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes, o οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις τόσο για τις έγκυες όσο και για τα έμβρυά τους.

• Πατέ τρόφιμα είτε από λαχανικά είτε από κρέας, για τον ίδιο λόγο που περιγράφηκε και νωρίτερα.

• Άψητα και όχι καλά ψημένα τρόφιμα, για τον ίδιο λόγο που περιγράφηκε και νωρίτερα.

• Ωμά αυγά και τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, λόγω κινδύνου ύπαρξης σαλμονέλας.

• Μη καλά ψημένο κρέας και θαλασσινά.

• Μη καλά πλυμένα λαχανικά.

• Κρέας καρχαρία, ξιφία, και κατά περίπτωση και ο τόνος. Τα ψάρια αυτά επειδή βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας συνήθως έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Συμπερασματικά, η προετοιμασία των γευμάτων της εγκύου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις υγιεινής για να αποφευχθούν επιμολύνσεις και αλλοιώσεις στα τρόφιμα, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία της ίδιας αλλά και του εμβρύου της.
Επίσης, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και εναλλαγή, με παράλληλη αποφυγή της κατανάλωσης ψαριών που βρίσκονται στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr