Αδυνατίστε με προϊόντα ολικής άλεσης

Ξεκινώντας μια δίαιτα, αυτό που σίγουρα θα σας συστήσει ο διαιτολόγος είναι να επιλέγετε δημητριακά και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, όπως ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά, ρύζι και αλεύρι.
Τα εν λόγω τρόφιμα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, συγκριτικά με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα. Αντίθετα, το ενεργειακό τους περιεχόμενο είναι περίπου το ίδιο.
Γιατί λοιπόν συστήνεται στη δίαιτα να επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα τους αφού αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες;

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το αίσθημα κορεσμού που επιτυγχάνεται μετά από την κατανάλωση ολικής άλεσης προϊόντων, έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων. Η υψηλότερη περιεκτικότητα των δημητριακών ολικής άλεσης σε φυτικές ίνες, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ιξώδους του περιεχομένου του στομάχου και υψηλότερη γαστρική διάταση, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του αντιλαμβανόμενου αισθήματος κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό το άτομο να «χορτάσει» έχοντας καταναλώσει μικρότερη ποσότητα του τροφίμου, και συνεπώς λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης απαιτούν συχνά περισσότερη μάσηση, γεγονός που έχει επίσης φανεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, μέσω της έκκρισης ορμονών από το γαστρεντερικό σύστημα.

Παράλληλα, η αύξηση του ιξώδους του περιεχομένου του στομάχου, που προκαλείται από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οδηγεί σε πιο αργή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Το γεγονός αυτό, συμβάλλει στην πιο ήπια αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, που με τη σειρά της επιφέρει μικρότερη έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία εμφανίζει ορεξιογόνο δράση. Σαν αποτέλεσμα, η καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας, και μπορεί έτσι να αποτρέψει το συχνό «τσιμπολόγημα» μέσα στη μέρα. Τέλος, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής άλεσης χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα από τη μικροχλωρίδα του εντέρου, για την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, συστατικών που πιθανόν να ασκούν ανορεξιογόνο δράση.

Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ολικής άλεσης προϊόντων σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας μέσης, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι σημαντικό τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης να καταναλώνονται σε αντικατάσταση των αντίστοιχων επεξεργασμένων και όχι επιπρόσθετα αυτών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr