Ανακαλύψτε πώς το σουσάμι προστατεύει τα οστά μας

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Η χρήση του σησαμιού, είτε ως σπόρου, είτε ως ελαίου ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους.
Πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια του έχει ξεκινήσει πριν από 6000 χρόνια στην Παλαιστίνη και στην Συρία. Αιγυπτιακά ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πρόγονοι τους καλλιεργούσαν το σησάμι, αφού το θεωρούσαν τρόφιμο υψηλής ενέργειας για την ανθρώπινη διατροφή.

Ομοίως αναφορές που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο φέρουν τους Ασσύριους να πίνουν κρασί και σησάμι πριν από τις μάχες τους. Στην Αρχαία Ελλάδα δεν χρησιμοποιούταν μόνο ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο. Αρκετοί Αρχαίοι Έλληνες αναφέρθηκαν στο σησάμι, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Αριστοφάνης.

Τα νεώτερα χρόνια, η κατανάλωση σουσαμιού και προϊόντων του, όπως ταχίνι, χαλβά αλλά και σησαμελαίου έχει συσχετισθεί τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και ασθενειών. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στον πιο προσεκτικό έλεγχο της σύστασης του σουσαμιού, ώστε να φθάσουν σε συμπεράσματα σχετικά με την ευεργετική δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ασβέστιο τώρα, αποτελεί ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά συστατικά του οργανισμού. Τα οστά αποτελούνται κατά ένα 80 % από άλατα ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία αποτελούν σημαντικότατο συστατικό της συνολικής οστικής μάζας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι όσο πιο πλούσιο είναι το οστό σε άλατα ασβεστίου τόσο πιο δύσκολα θα εμφανιστεί οστεοπόρωση.

Αντιστοίχως όσο πιο μεγάλη είναι η απώλεια αλάτων ασβεστίου τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Είναι κατά συνέπεια αναγκαία η θωράκιση του οργανισμού με ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου μέσω της διατροφής μας από την παιδική κιόλας ηλικία, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η καλύτερη διατροφική πηγή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Υπάρχουν ωστόσο άτομα τα οποία, είτε λόγω κάποιας ενδογενούς διαταραχής (π.χ. δυσανοχή στη λακτόζη) είτε λόγω κάποιας υπερευαισθησίας στο γαστρεντερικό είτε λόγω μη αρέσκειας, δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σε αυτά είναι σημαντικό να ενισχυθεί το διαιτολόγιό τους με τροφές που αποτελούν καλές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου. Μια από τις καλύτερες στο φυτικό βασίλειο είναι το σουσάμι. Μία κουταλιά της σούπας μας δίνει 148 mg ασβεστίου, περίπου όσο ½ ποτήρι γάλα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το ασβέστιο του σουσαμιού δεν απορροφάται τόσο καλά όσο φυσικά του γάλακτος, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική – βοηθητική λύση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr