Αντιοξειδωτικά μια φυσική ασπίδα προστασίας των κυττάρων

Σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά για αυτά, καθώς τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τα αντιοξειδωτικά, -στα οποία συγκαταλέγονται και ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι βιταμίνες C και Ε και το σελήνιο-, χωρίζονται σε πολλές ομάδες και υπο-ομάδες και βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και σε όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Ο βιολογικός ρόλος των αντιοξειδωτικών, περιλαμβάνει την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την προστασία των κυττάρων από την επιβλαβή δράση αυτών. Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες και με ποιο τρόπο βλάπτουν τον οργανισμό;

Ουσιαστικά, πρόκειται για μόρια που παράγονται ως παραπροϊόντα διαφόρων μεταβολικών διεργασιών, αλλά και ως αποτέλεσμα της επίδρασης πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές συνήθειες, η ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη χημική τους δομή, που τα καθιστά ικανά να προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων, οι οποίες «μεταφράζονται» σε ζημιογόνες δράσεις σε όργανα και ιστούς.

Η αυξημένη παραγωγή και κυκλοφορία ελευθέρων ριζών χαρακτηρίζεται ως «οξειδωτικό στρες» και αποτελεί μια κατάσταση που, τα τελευταία χρόνια, έχει φανεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος.

Συνεπώς, η αυξημένη πρόσληψη ποικιλίας αντιοξειδωτικών, που έχουν την ιδιότητα να «καθαρίζουν» τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση του κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος επιστημονικών μελετών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr