Απαραίτητοι διατροφικοί κανόνες υγιεινής για μία έγκυο

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται πολλές φορές σε σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις μέλλουσες μαμάδες είναι οι ακόλουθοι:

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.
Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε.

Μην τρώτε μαλακά τυριά όπως το μπρι και γενικά αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτομικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, όπως η λιστέρια. Θα πρέπει να προσέχετε τα φρέσκα τυριά και γαλακτοκομικά, ειδικά αν είναι μη τυποποιημένης προέλευσης.

Μην αφήνετε φαγητά εκτός ψυγείου. Εξαιτίας της ζέστης οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Επίσης, οι μύγες είναι μεταφορείς μικροβίων, που πολύ εύκολα εναποθέτουν σε εκτεθειμένα φαγητά.

Μην εμπιστεύεστε οποιαδήποτε πηγή, πηγάδι ή στέρνα για την ενυδάτωσή σας. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό που είναι τυποποιημένο και μικροβιολογικά ελεγμένο. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συμβεί είναι μια γαστρεντερίτιδα από κακής ποιότητας νερό.

Τις ζεστές ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά, όπως τηγανητά, σάλτσες με κρέμα γάλακτος και γλυκά. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, φυσικούς χυμούς που αποτελούν δροσιστικές λύσεις και σας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά.

Όταν επιλέγετε να φάτε σε μία ταβέρνα οι αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε που τρώτε και τι.
Προς την κατεύθυνση αυτή :
Να προτιμάτε βραστά λαχανικά και να αποφεύγεται ωμά φυλλώδη, όπως το μαρούλι, που απαιτούν καλό πλύσιμο
Να παραγγέλνεται φαγητά της ώρας και το κρέας και τα πουλερικά να τα ζητάτε «καλοψημένα» .
Αποφεύγετε ωμά θαλασσινά, όπως μύδια, στρείδια, κυδώνια κ.α.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr