Δείτε πώς μπορούν να περιοριστούν οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη αποτελούν το φόβο των περισσότερων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και όχι άδικα. Τέτοιες μπορεί να είναι από μια απλή αναιμία, τυχών λοιμώξεις, μέχρι διαβήτη της κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Αυτό που λένε όμως οι επιστήμονες είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό BMJ, παράγοντες όπως η σωστή διατροφή πριν από την εγκυμοσύνη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα να φυσιολογική έκβαση της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 5.628 υγιείς γυναίκες που δεν είχαν προηγούμενες εγκυμοσύνες. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι επιπλοκές εμφανίζονταν συχνά σε γυναίκες που είχαν υψηλό σωματικό βάρος, υψηλή πίεση και κακή χρήση φαρμάκων και κατανάλωση αλκοόλ, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Αντίθετα, η πιθανότητα επιπλοκών της κύησης φαίνεται να μειώνεται για τις γυναίκες που είχαν υψηλή πρόσληψη φρούτων ένα μήνα πριν μείνουν έγκυες, καθώς επίσης και για αυτές που εργάζονταν σε αμειβόμενη απασχόληση 15 εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης!

Φαίνεται λοιπόν ότι μια σωστή διατροφή, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η διατήρησης ενός υγιούς βάρους, η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ και η διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης πρό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για επιπλοκές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr