Δείτε πώς τα παραπάνω κιλά σχετίζονται με τον καρκίνο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα του Καρκίνου, σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος.
Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology, το 3.6% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ η εμφάνιση καρκίνου που οφείλεται στο υπέρβαρο ή την παχυσαρκία είναι πολύ συχνότερη στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μάλιστα, φαίνεται πως το ποσοστό των περιστατικών καρκίνου που οφείλονται στο υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι πολύ υψηλότερο στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες.
Ειδικότερα, το ποσοστό των σχετιζόμενων με το δείκτη μάζας σώματος περιστατικών καρκίνου διαμορφώνεται στο 5.3% για τις γυναίκες, έναντι του 1.6% στους άνδρες.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα μπορούσε να μειωθεί σε ποσοστό 10% μέσω της επίτευξης υγιούς σωματικού βάρους. Τέλος, καταλήγουν πως τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία ανάπτυξης και εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για τον έλεγχο του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους προκειμένου να προληφθεί σημαντικός αριθμός νέων περιστατικών καρκίνου που οφείλονται σε αυτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr