Δεν έχετε φανταστεί τι κάνει το βερνίκι νυχιών στην υγεία μας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν βάφουμε τα νύχια μας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη πολλές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες βερνικιού νυχιών στην Αμερική μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβή από ό, τι φαίνεται.

Τι λένε οι έρευνες;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το 100% των γυναικών που συμμετείχαν είχε δείγματα φωσφορικού τριφαινυλίου μόλις 10 ώρες μετά την εφαρμογή βερνικιού νυχιών. Αυτό είναι σημαντικό ως εύρημα και ανησυχητικός παράγων.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές εξέτασαν δέκα διαφορετικά βερνίκια νυχιών για ανίχνευση τυχόν φωσφορικού τριφαινυλίου και ανακάλυψαν τη χημική ουσία στα 8 από αυτά. Δύο από αυτά δεν ανέφεραν την ύπαρξη αυτού του χημικού στην ετικέτα τους.

Τι είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο;

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σχετικά με το τριφαινυλοφωσφορικό (ή TPHP) είναι ότι, ως γνωστόν, διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο ελέγχει όλες τις ορμόνες, μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των ορμονών, το μεταβολισμό, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα νεαρά κορίτσια που χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών τακτικά επειδή η υγιής ορμονική ανάπτυξη αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξής τους. Παρόλα αυτά, το TPHP ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σε όσους εκτίθενται σε αυτό. Είναι επίσης γνωστό ότι συνιστά:

Νευροτοξίνη (αναπτυξιακές επιπλοκές)
Ενδοκρινής Τοξίνη
Αναπαραγωγική τοξίνη
Ερεθιστικό του δέρματος και αλλεργιογόνο
Άλλες Απειλές για την Υγεία:

Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο που διαλύεται σε νερό και αέρα (η έντονη οσμή του βερνικιού). Η έκθεση σε αυτή τη χημική ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αναπνευστικής διαταραχής, όπως άσθμα και δυσκολία στην αναπνοή. Οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε δηλητηρίαση από φορμαλδεΰδη.

Τολουΐνη

Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστό ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών (και μερικοί επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του στο μητρικό γάλα!). Επιπλέον, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Φθαλικό διβουτύλιο

Ορισμένες μάρκες βερνικιού νυχιών χρησιμοποιούν φθαλικό αντί για TPHP, αλλά ακόμη κι αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζει παρόμοιους κινδύνους για την υγεία, όπως οι ορμονικές διαταραχές και οι τοξίνες του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που αποφάσισαν να αντιδράσουν θετικά στα αποτελέσματα των επικίνδυνων αυτών συστατικών στο βερνίκι νυχιών. Υπάρχουν κάποιες εκπληκτικές, φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία μας συστατικά που ενοχοποιούνται για αλλεργίες, καρκίνους και ορμονικές διαταραχές.