Από τι εξαρτάται η μυρωδιά που αφήνει το άρωμα στο δέρμα μας;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δέρματος, ξηρό, μεικτό ή λιπαρό δέρμα. Τα χαρακτηριστικά του δέρματός σας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν επιλέξετε το άρωμά σας.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες παρεμβαίνουν στην αλχημεία μεταξύ του αρώματος και του δέρματός σας (την επιδερμίδα), καθιστώντας δύσκολο να κάνετε γενικεύσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το πώς ένα άρωμα αντιδρά στο δέρμα θα εξαρτηθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:

Η ενυδάτωση του δέρματος: όσο περισσότερο ενυδατώνεται το δέρμα, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το άρωμα. Συνιστάται λοιπόν να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό την ημέρα για να διατηρείτε καλή ενυδάτωση.

Το Ph του δέρματος: το Ph είναι ένα μείγμα νερού και σμήγματος που ονομάζεται «υδρολιπιδικό φιλμ». Όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα, τόσο καλύτερα θα κρατήσει το άρωμα.

Ωστόσο, ο ιδρώτας μπορεί επίσης να παραμορφώσει το άρωμα. Μια συγκέντρωση 20% ή περισσότερο είναι πιο κατάλληλη για άτομα με όξινα δέρματα (eau de parfum ή εκχυλίσματα αρωμάτων) .

Η δραστηριότητα του ατόμου: έχει παρατηρηθεί ότι ένα δραστήριο άτομο βλέπει το άρωμά του να διαρκεί περισσότερο από ένα άτομο με καθιστική ζωή.

Η οσφρητική κληρονομιά: ένα άρωμα που αποτελείται από αρώματα που αναβιώνουν ευχάριστες αναμνήσεις σε ένα άτομο θα του ταιριάζει απόλυτα.

Θα είναι σε απόλυτη αρμονία με τη θετική οσφρητική κληρονομιά του ατόμου που το φοράει.

Φαγητό: αυτό που τρώμε επηρεάζει τη μυρωδιά του δέρματός μας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρέατος ή κρεμμυδιών σε μεγάλες ποσότητες έχει αντίκτυπο και αλλάζει τη μυρωδιά του δέρματος. Το άρωμα που θα εφαρμοστεί θα γίνει αντιληπτό διαφορετικά.

Θερμοκρασία δέρματος: η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι συνήθως σταθερή, αλλά εάν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί ή πέσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, το άρωμα μπορεί να επηρεαστεί.

Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα αλλοιώνουν το άρωμα του δέρματος, άρα και το άρωμα που θα εφαρμοστεί σε αυτό.

Το κλίμα: ανάλογα με τη χώρα και το κλίμα, δεν μυρίζει το άρωμά σας με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, θα δυσκολευτείτε να μυρίσετε το άρωμά σας σε μια κλιματιζόμενη ατμόσφαιρα.

Ασθένεια: έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες ασθένειες διαταράσσουν το δέρμα. Ορισμένες ασθένειες μπορούν να διαγνωστούν χρησιμοποιώντας οσφρητικά μόρια.

Οι εποχές: το άρωμα δεν θα μυρίζει το ίδιο το καλοκαίρι ή το χειμώνα και θα αντιδράσει διαφορετικά στο δέρμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Ο ορμονικός κύκλος: η αίσθηση της όσφρησης κυμαίνεται ανάλογα με τον ορμονικό κύκλο. Κατά τη διάρκεια ενός μηνιαίου κύκλου, ένα άρωμα θα γίνεται περισσότερο ή λιγότερο αντιληπτό στο δέρμα.

Από την άλλη, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, μετά την εγκυμοσύνη ή κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να αλλάξουν τις προτιμήσεις μας όσον αφορά τα αρώματα.

Ηλικία: Το μεγαλύτερο σε ηλικία δέρμα γενικά θα αφυδατωθεί πιο γρήγορα, έτσι το άρωμα θα διαρκέσει λιγότερο.

Άρωμα για άνδρες ή γυναίκες: ανάλογα με το δέρμα, ένα πολύ θηλυκό άρωμα που εφαρμόζεται στο δέρμα ενός άνδρα μπορεί να είναι ανδρικό και το αντίστροφο.

Το άρωμα είναι ένα «συναίσθημα» που δρα πέρα ​​από τα φύλα. Όλο και πιο συχνά ακούμεγια αρώματα unisex. Για το λόγο αυτό, τα αρώματα ταξινομούνται όλο και λιγότερο κατά φύλο, ειδικά στα αρωματοποιία.

Στο παιδικό δέρμα, τα αρώματα εξελίσσονται με πολύ απαλό τρόπο και μυρίζουν πιο έντονα στο δέρμα των εφήβων.

Χρώμα μαλλιών: Παλαιότερα υπήρχαν προκατειλημμένες ιδέες ότι υπήρχαν αρώματα για ξανθές και αρώματα για μελαχρινές. Αυτό το επιχείρημα έχει καταστεί παρωχημένο και δεν υποστηρίζεται πλέον στην αρωματοποιία ούτε από αρωματοποιούς ούτε από συμβούλους αρωματοποιίας.

Θυμηθείτε ότι είναι σύνηθες να ακούτε ότι ένα άρωμα «σβήνει» στο δέρμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να δοκιμάσετε το άρωμα για μια ολόκληρη μέρα ή μια ολόκληρη νύχτα, για να επικυρώσετε την αλχημεία με την επιδερμίδα (το δέρμα σας).

Πράγματι, το άρωμα είναι ένα ζωντανό προϊόν που εξελίσσεται συνεχώς. Ένα άρωμα που σας αρέσει στον φίλο σας μπορεί να μην δίνει την ίδια εντύπωση στο δέρμα σας. Είναι πραγματικά το δέρμα που έχει τον τελευταίο λόγο και επιλέγει το άρωμα.

Εν ολίγοις, το άρωμα του δέρματος αλλάζει σύμφωνα με όλους τους παραπάνω παράγοντες και το ίδιο το άρωμα είναι πολύ εξελικτικό. Όσο περισσότερα φυσικά στοιχεία υπάρχουν, τόσο περισσότερο θα εξελίσσεται το ίδιο το άρωμα.

Τα ίδια αρώματα αντιδρούν διαφορετικά στο δέρμα ενός άνδρα ή μιας γυναίκας. Ένα γυναικείο άρωμα στο δέρμα ενός άνδρα θα εξελιχθεί διαφορετικά, θα γίνει πιο αρρενωπό και, αντίθετα, ένα ανδρικό άρωμα στο δέρμα μιας γυναίκας θα γίνει πιο απαλό.

Ένα άρωμα θα διαχέεται διαφορετικά ανάλογα με τα σημεία παλμού (δέρμα στο λαιμό, το στήθος, τον αφαλό, τους αγκώνες και τους καρπούς) όπου το δέρμα είναι πιο ζεστό, όπου πρέπει να εφαρμόσετε το άρωμα.