Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυσή του, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την άριστη λειτουργία του.
Βασικά Θρεπτικά Συστατικά
Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, φράουλες και μπρόκολο, ενισχύει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Το ψευδάργυρο, από όστρακα και σπόρους, συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων και την παραγωγή αντισωμάτων.
Αντιοξειδωτικά Υπερτρόφιμα
Τα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλλα) περιέχουν ανθοκυανίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Το σκόρδο και το κρεμμύδι προσφέρουν αλλικίνη, ένα φυσικό αντιβιοτικό που ενισχύει τις άμυνες.
Προβιοτικά για Υγιές Έντερο
Το 70% του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερο. Γιαούρτι, κεφίρ και σχοβολαγάνα παρέχουν ωφέλιμα βακτήρια που ενισχύουν την εντερική χλωρίδα.
Πρακτικές Συμβουλές
Συνδυάστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, προτιμήστε ολικής άλεσης δημητριακά και διασφαλίστε επαρκή ενυδάτωση. Η μετριοπάθεια στον καφέ και η αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συμπληρώνουν το παζλ της υγιεινής διατροφής για έναν ανθεκτικό οργανισμό.