Έχει σημασία το είδος της άσκησης στην προσπάθεια μείωσης του βάρους;

Αν και οι ειδικοί συστήνουν συνδυασμό δίαιτας και άσκησης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όταν πρόκειται για
το είδος της άσκησης –μυϊκής ενδυνάμωσης, αντοχής ή συνδυασμός-, που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, οι απόψεις διίστανται.
Σύμφωνα με νέα μελέτη Ισπανών ερευνητών όμως, φαίνεται ότι ο τύπος της άσκησης ενδεχομένως να είναι λιγότερο σημαντικός απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει κατά πόσο η μεταβολή στο βάρος και το δείκτη μάζας σώματος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της άσκησης (προπόνηση αντοχής, προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, συνδυασμός των δύο ή απλά επίτευξη των εβδομαδιαίων στόχων δραστηριότητας που θέτουν οι συστάσεις) που συνδυάζεται με υποθερμιδική δίαιτα. Ειδικότερα, στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology, συμμετείχαν 96 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών, που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 22 εβδομάδων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε δίαιτα, η οποία είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στους εθελοντές 30% λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τη συνολική ενεργειακή τους δαπάνη. Μαζί με τη δίαιτα, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, καθεμιά από τις οπόιες ακολούθησε διαφορετικό πρόγραμμα άσκησης: (1) τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής για εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα, (2) προπόνηση αντοχής, (3) προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης ή (4) συνδυασμό προπόνησης αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης. Η ένταση και η διάρκεια της άσκησης ήταν ίδια για τις 3 τελευταίες ομάδες, ενώ από όσους ακολούθησαν τις συστάσεις ζητήθηκε να αφιερώνουν 30-60 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες –εάν όχι όλες-, μέρες της εβδομάδας, με συνολικό στόχο τα 200-300 λεπτά ανά εβδομάδα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος σε όλες τις ομάδες, ενώ η μεταβολή του βάρους δε διέφερε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε και σε δείκτες σύστασης σώματος. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη δείχνει πως σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα, οι διαφορετικοί τύποι σωματικής δραστηριότητας είναι εξίσου αποτελεσματικοί, όσον αφορά στη βελτίωση του βάρους και της σύστασης σώματος. Κλείνοντας, τονίζουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία, σχολιάζοντας πως «μία θερμίδα που δαπανάται μέσω της άσκησης δεν ισοδυναμεί με μια θερμίδα που απλά δεν καταναλώνεται».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr